Hypno-therapie

June 25, 2014

wallpaper-433858

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de nadruk ligt op het aanpakken en oplossen van problemen, veranderen van gedrag, gevoelens en denkwijze zodat problemen die vaak hun oorsprong ergens in het verleden hebben, losgelaten kunnen worden en er een nieuwe mogelijkheden komen om je leven aangenaam te maken.

Het gebruik van trance (ontspanning) vormt de spil van deze therapievorm. Trance is eigenlijk niets anders dan naar binnen gekeerde aandacht. Wie kent het niet dat moment tijdens het autorijden waarop je merkt dat je al veel verder bent dan je dacht. Vanuit deze ontspannen toestand wordt er als het ware een brug geslagen tussen het bewuste (de controle, reacties op stress etc.) en het onbewuste (creativiteit, spontaniteit). Het zelfhelende vermogen zit in het onbewuste en juist door het geven van suggesties aan het onbewuste wordt deze geactiveerd om jou te helpen bij het aanpakken en oplossen van je problemen. Je krijgt als het ware meer inzicht in je eigen behoeften en mogelijkheden.

De gedachte achter hypnotherapie is dat de client onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven mogelijk is omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijg je (meer) inzicht in je eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie wordt een proces van genezing in gang gezet. Volgens hypnotherapeuten zijn er geen speciale eigenschappen nodig om onder hypnose te raken en is deze behandelingmethode voor vrijwel iedereen geschikt . Hypnotherapie wordt niet toegepast bij psychotische en ernstig depressieve patiënten.

Hypnotherapie is een veel gebruikte methode bij de volgende klachten:

- Verwerking van trauma’s / emotionele gebeurtenissen
– Chronische stress
– Preventie en behandeling van burnout
– Examenvrees en werkdruk
– Angsten, fobieën
– Onzekerheid-,schuld-, minderwaardigheidgevoelens
– Het afleren van verslavingsgedrag
– Het oplossen van eetstoornissen
– Gewichtsproblematiek
– Slaapproblemen
– Hyperventilatie en paniekaanvallen
– Maag-, darm- en nekklachten
– Lichamelijke klachten en pijn
– Versterking/versnelling van genezingsprocessen.
– Herstel van lichamelijke weerstand bij infecties en allergieën
– Vergroten van concentratie, creativiteit en geheugen
– Het trainen van sociale vaardigheden
– Het verkrijgen van meer zelfvertrouwen
– Meer inzicht krijgen in eigen persoonlijkheid en verborgen talenten

Comments are closed.